De fleste ville nok beskrive en plante som brændenælden som værende virkelig irriterende. Mange kender den som den brændende plante, fordi det svier og brænder, når man med huden kommer i nærheden af den. Brændenælder vokser altid de mest ubelejlige steder, og de fleste haveejere, ved, at det er en pestilens at have dem i haven.
Der er også fordele ved brændenælder
Brændenælder er dog ikke kun en ulempe, selvom man skulle tro det. Hvis man plukker brændenælderne, mens de har friske skud i april og maj, er de faktisk spiselige og lækre. De kan dog ikke blot spises, men også bruges i drikke og til at smøre på huden – selv om det måske ikke lige er det første, man vil tænke på at gøre. Brændenælderne er meget rige på både mineraler og vitaminer.
Brændenælder som madvare
I mad har brændenælderne ord for at stimulere mælkeproduktionen hos fx ammende kvinder, hvilket bestemt også kan være en god grund til at bruge den brændende plante i mad. For mange er det helt uvant at benytte brændenælder i mad, men hvis du er én af dem, der gerne vil forsøge dig med det eller udnytte brændenælden på anden vis, kan du mange steder på nettet finde gode opskrifter og vejledninger, der fortæller, hvordan du bedst muligt kan få udnyttet brændenælder i mad, drikke og som smørelse til huden.
Læs endnu mere på husoghavesiden.dk om brændenældernes fortræffeligheder – måske går du hen og bliver en kende overrasket.