Sikkerhed i København

Så skete det igen for jer. Der har været indbrud. Denne gang nede hos den lille købmand, der holder til i stueetagen. Der henne på hjørnet af ejendommen. Han er ulykkelig og rasende. Han havde lige fået cigaretter og spiritus hjem, og alt det var blevet stjålet. Flere tusinde kroners lager er væk. Det er jo det, han lever af: At sælge cigaretter, øl og spiritus til forbipasserende. Ejendommens bestyrelsesformand har været forbi og har beroliget ham med, at de vil dække hans udgifter til at få nye låse sat i. Det undrer dig lidt, at bestyrelsesformanden kan tage sådan en beslutning. Ikke at du ikke har, har sympati for beslutningen. Men vil det ikke danne lidt af en præcedens for, at alle i ejendommen skal have nye låse, hvis der bliver indbrud i den bolig, de bor i?

Låsesmed på banen

Du ser, at der er indkaldt til beboermøde. Der er et punkt på agendaen: I skal beslutte, hvilken låsesmed i København, I skal have til at komme og udskifte alle låse i ejendommen. Låsene til opgangene er forældede – og der kan i fremtiden være problemer med at få en tyveriforsikring, der vil dække, fordi låsene ikke lever op til forsikringsselskabernes generelle krav om sikkerhed. Ok, fair nok. Det er altså ikke kun købmanden, der får en ny lås. Alle skal have nye låse.

Din holdning er klar: I skal ikke nødvendigvis vælge den låsesmed i København, der har givet det bedste tilbud. I skal vælge den låsesmed, der har det bedste forslag til et sikkert låsesystem i ejendommen. Det handler jo ikke kun om købmanden og indbrud i lejlighederne. Det handler om cykelkælderen, vaskekælderen og fælleshuset, som I bruger til fællesarrangementer eller lejer, når I skal holde familiefest eller andre begivenheder.

Et sikkert låsesystem

Mest af alt handler det om, at det skal være et låsesystem, som kan håndteres af alle. Og det skal være et sikkert låsesystem, der bevirker, at alle kan føle sig trygge. De sidste måneders indbrud har jo medført, at mange – især de lidt ældre beboere – er blevet meget nervøse og bange. Det er ikke så godt.

Du forventer, at der ikke vil være så mange, der møder op til beboermødet. Sædvanligvis kommer der kun ret få. Du regner derfor med, at du kan overbevise alle om, at sikkerheden kommer i første række – prisen kommer i næste.
Du ringer bestyrelsesformanden op for at høre, hvilke låsesmede i København bestyrelsen forslår, og på hvilken baggrund. Han forklarer dig, at de har fået tilbud fra tre låsesmede. Der er ikke de store forskelle i tilbuddene. Der er dog ét, der skiller sig lidt ud. Det handler om, at der kan sættes et særligt elektronisk låsesystem op, som sikrer, at kun dem der vil have adgang til fx vaskekælder eller cykelkælder, får det. Det skulle være nemt at håndtere for alle.

Du anerkender bestyrelsesformandens tankegang. Den er i linje med din. Sikkerhed har første prioritet. Det er altså rart at vide og tænke på. Nu håber du bare, at ham kværulanten, der altid bare brokker sig for at brokke sig, ikke møder frem.

Disclaimer