Vandalarmer og ventilation

Her er dejligt. Huset, jeg har lejet i en uge her sådan nogenlunde i det centrale Frankrig, ikke så langt fra Atlanterhavskysten, er stort. Kæmpestort. Her er en dejlig stue med pejs, en stor stue og flere forskellige afdelinger til madlavning, lej og søvn. Et af badeværelserne er kæmpestort. Et andet er mindre og et har slet ingen vinduer. Det ligner nærmest sådan et ekstra lille rum, man har fået etableret i et gammelt grovkøkken. Måske har de fjernet den gamle ovn, og så sat træk og slip op i stedet for – en gang tilbage i 60’erne. Sådan ser det ud.

Ventilatorer

Ejerne har dog gjort meget for, at man ikke mærker, at der ikke er vinduer. Ventilatorer sørger for udluftning, så der ikke kommer fugtskader. De har også gjort meget ud af at få rummet til at passe ind i resten af huset. Et gammelt landsbyhus, som gennem årene har fået flere tilbygninger.
Ejerne bor inde i storbyen, men de er søde. De fortalte mig, at de købte huset for 30 år siden og siden hen har lavet lidt ændringer i det. Den ene afdeling er ligesom koblet til en anden via glasvægge og lette konstruktioner, som ikke forstyrrer de gamle bygningers udseende. De er nemlig lavet af træ og sten. Meget smukt. Også lidt mærkeligt. Men et funktionelt, stort hus med plads til mange.

Man kan ligesom se, at ventilatorerne, der også er placeret i glas konstruktionerne, tjener til det formål at sikre, at fugt (det regner virkeligt meget) holdes i skak via god udluftning. Det fungerer godt og har nok ikke kostet en formue at få hele ejendommens bygninger forbundet.

Vandalarmer mangler

Det undrer mig, dog, at jeg ikke ser nogle vandalarmer som disse: https://www.elvvs.dk/c/vandalarmer-4703/ . Huset ligger ikke så langt fra floden, så med al den regn, der falder, må der være store chancer for oversvømmelser i kælderen. Men det bruger man åbenbart ikke her i Frankrig. Jeg skal huske at spørge ejeren om de har oplevet en oversvømmelse i kælderen – og fortælle dem om den oversvømmelse jeg selv oplevede i mit hus sidste år.

Klimaforandringerne er et godt samtaleemne, og jeg kan se og høre på ejerne af huset her, at det er noget, de begge to går meget op i. Han fortalte mig, at valget på de lette materialer, der forbinder husets forskellige bygninger, har noget at gøre med, at han ville gøre huset mere energivenligt. Noget med, at man kan vende varmen, der kommer ind gennem glasruderne til også at varme resten af huset op med. Jeg må indrømme, jeg forstod ikke helt forklaringen. (Så godt er mine franskkundskaber ikke endnu). Men han lød meget overbevisende. Det er der, ventilatorerne på en eller anden vis kommer ind i billedet.

Hun er glad for haven, som er kæmpestor. Fortæller mig om, at hun har hentet et kirsebærtræ i Japan, et granatæbletræ i Grækenland. Hun fortæller mig også om sine bier. Sidste år fik hun 25 kg honning ud af en enkelt kube. I år er hun dog overrasket over, at bierne ikke er væk her i vinteren. Måske fordi den er mild i år.

Disclaimer