Ukulele er fedt

Vælg et instrument

Hvis jeg nu bad dig om at vælge et instrument at spille på, hvad ville du så vælge? Altså du har fuldkomment frit valg. Jeg skal nok betale for indkøbet. Jeg lover dig at betale for undervisning. Hvad ville du vælge? Jeg ved godt, hvad jeg selv ville vælge. Et instrument, som hverken er dyrt, eller svært at lære at spille på. Jeg ville måske ikke vælge det blot for at komme af med mig og mine dumme spørgsmål. Jeg ville vælge det, fordi jeg tror, det er et instrument, som kan give mig glæde fremover. Og der, det, ikke det det handler om, når man skal lave musik?

Elsker ukulele

Instrumentet, jeg ville vælge, ville være en ukulele. Og hvorfor så lige en ukulele? Jo, fordi man kan købe ukuleler i forskellige størrelser, selvom de altid er ret små. Men man kan få dem i forskellige farver og materialer. Man kan få dem til forskellige formål. Fx så kan man købe en ukulele, der er beregnet til at lave meget dybe lyde. Ligesom en bas. Man kan få ukuleler, der er beregnet til sang og sjov. Og så kan man naturligvis få almindelige ukuleler. Dem, der er beregnet til, at familien gerne vil bruge en eftermiddag på bare at synge sammen.

Til alle slags musik

Det, der er meget spændende ved en ukulele, er dog, at det er et instrument, der kan anvendes i mange sammenhænge. Ikke kun til festlige begivenheder i familien. Eller til triste. Den kan bestemt også bruges i mange andre sammenhænge. Fx i et band. Det bliver jo mere og mere almindeligt, at man kan høre ukulelebands, som har en eller anden form for specialisering: Jazz, julesange, børnesange, fest og ballade. Den vigtigste grund til, at jeg ville vælge at købe en ukulele som for eksempel her, er dog, at det er et sjovt, lille instrument, som det slet ikke er svært at lære at spille på.

Slet ikke svært at lære

Der er mange mennesker, som tror, at det er svært at spille på ukulele. Måske netop, fordi det er et lille instrument. Men i denne sammenhæng spiller størrelsen ikke nogen rolle. Det er lyden, der kommer fra det, som er vigtig. Det er ikke svært at lære at spille på ukulele. Og det er heller ikke svært at finde et ukuleleband, som spiller netop den slags musik, du holder af. Du kan finde ukulelebands, der spiller jazz, rock, folk. Der er ingen grænser. Og jeg er overbevist om, at grunden til det er, at vi har behov for at udtrykke os via lyd og musik. Ukulelen tilbyder os en måde at gøre det på. En særlig måde, som ikke behøver at koste os mange penge i form af udstyr, gadgets og apps.

Nej, det beskedne, lille instrument findes i udgaver, der er tilfredsstillende for os alle. Og vi behøver ikke at investere dyrt i det. En ukulele er hverken et dyrt flygel eller en dyr guitar. Det er et lille, folkeligt instrument. Du finder det på gadehjørner. I små, hemmelige kroge i hjemmet. I store koncertsale.

Disclaimer