Moderne låsesmed

Når jeg skal være helt ærlig, så glæder jeg mig til at gå på pension om et par måneder, fortalte min onkel Niels, da vi i sidste uge var sammen for at fejre en rund fødselsdag i familien. Niels sagde det med en vis portion vemod i stemmen, men der er vist ingen tvivl om, at han ser frem til at slippe sit gamle fag, for det har ændret sig så meget i takt med den teknologiske udvikling, at han de senere år har haft lidt svært ved at følge med.

Onkel Niels har hele sit liv arbejdet som låsesmed i København, hvor han den seneste lille snes år har haft sit eget firma, som specialiserede sig i den tids avancerede låsesystemer til for eksempel hoteller og andre bygninger, hvor der var behov for, at nøgler for eksempel skulle kunne passe til en fælles indgangsdør og derudover kun til en bestemt dørlås.

Det var sjovt og udfordrende, da den slags var nyt, fortalte onkel Niels. Men nu har udviklingen overhalet de gammeldags låsesystemer med nøgler. Vi oplever jo alle sammen, når vi af og til bor på hotel, at det er et plastickort på størrelse med et kreditkort, der skal bruges til at åbne døren til hotelværelset.

Den moderne låsesmed i København

Og det er i virkeligheden nok kun et skridt på vejen, for i dag kan man faktisk sagtens lave et system, så folk kan låse sig ind med hjælp fra deres mobiltelefon. Til private hjem bliver det nok også sådan, at man kan låse sig ind ved hjælp af sit fingeraftryk, ligesom man i dag låser sin smartphone op på den måde, og vi skal nok også se systemer, hvor et lille kamera aflæser folks øjne og låser døren op på den måde.

I dag er det ikke mindst progressive firmaer som Den Cyklende Låsesmed, der er fremtiden.

Onkel Niels har gennem årene ofte fortalt om, hvordan hans fag var, da han i sin unge dage var i lære hos en låsesmed på Østerbro. Den gang lærte han at file en nøgle til med almindeligt håndværktøj, så den kunne passe i en given lås. Det kunne ofte være et tidrøvende arbejde, før nøglen var så præcist filet til, at den gled nemt og ubesværet ind i låsen.

Senere kom der maskiner, som man kunne bruge til at skære en ny nøgle, hvis man havde en bestående. Niels fortalte, at han første gang havde stiftet bekendtskab med sådan en maskine, da han i nogle få år arbejdede hos en låsesmed på Frederiksberg, som faktisk var den første låsesmed i Danmark, der fik fat i sådan en nymodens maskine.

I de år var det ifølge Niels ikke så tit, at en låsesmed var involveret i nybyggerier, men der opstod efterhånden et behov for lidt mere avancerede låsesystemer end dem, som diverse tømrerfirmaer brugte, når de havde entreprisen med tømrerarbejdet på et nybyggeri.

Det var på den baggrund, at Niels valgte at blive selvstændig låsesmed på Vesterbro i København, og han fik hurtigt pæn succes som selvstændig låsesmed, fordi han satte sig for at følge med i al den nyeste udvikling. Men nu er han over 70 år gammel og gider det ikke mere.

Disclaimer