Insekter og levnedsmiddelproduktion

I sidste uge var inviteret på virksomhedsbesøg nede på fiskefabrikken. Det er ikke hver dag byens lokale får adgang til de ”hellige gemakker” nede på havnen. Fabrikken har ligget der ligeså længe jeg kan huske, så det var en utrolig lejlighed til at se hvordan vores stolte fødevareindustri klarer sig. Der var fuld gang i udskæringen og filetteringen. Der var højt til loftet og lokalerne var fugtige og der var fluer over det hele. Det undrede mig i den grad, hvordan det var tilladt med alle de insekter omkring fiskene, som jo er meningen skal lande på vores spisebord på et tidspunkt.

Så jeg spurgte vores rundviser Hr. Jensen, der var ansat som kvalitetschef, hvordan det dog kunne lade sig gøre. Med et skævt smil, sagde han. ” det er sjovt, du nævner det, for vi har lige pillet alle de gamle insektfangere ned. Det var noget med, at de havde fået at vide fra levnedsmiddelkontrollen, at man ikke længere måtte bruge de gamle fluefangere, der giver insekterne stød. Så han pegede over i hjørnet, hvor der stod en masse papkasser med maskiner, der skulle slå alle fluerne ihjel, når de engang var hængt op.

Det nye med disse smarte maskiner er, at disse fluefangere kan fange alle de generende fluer på noget klister eller limplade. Derudover kunne de gemme den bag en skærm med noget reklame. Det lød jo nærmest high tech, tænkte jeg. Men ok, vi er jo i en ny tidsalder. Jeg kan huske jeg engang så et program omkring det der blå lys i lamperne, hvor en kok havde fået forbrændinger omkring øjnene, når han gik på arbejde. Der var ikke nogen, der rigtig kunne finde ud af, hvad der var galt, indtil de fandt ud af, at man havde puttet nogle solarierør i en fluelampe.

Det mindede en del om svejserøjne. Så nu håber jeg da, at de putter de rigtige lysrør i deres maskiner nede på ”fisken”, så vi ikke har en stribe monstre gående rundt i byen om aftenen, hvor de møder ind. Inden vi tog afsked med Hr. Jensen og alle arbejderne dernede, kunne jeg ikke nære mig at spørge, om det var de eneste skadedyr på fabrikken, som vi havde set. Hr. Jensen garanterede os, at det var der helt styr på, da al skadedyrsbekæmpelse bliver håndteret af den lokale skadedysbekæmper nede i Stenderup. Så nu er det helt sikkert, at jeg kan sove trygt om natten – og huske at spise fisk 2 gange om ugen !

Disclaimer

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *